אז כשמדברים על מזג אוויר הדבר הראשון וחשוב במיוחד: ביגוד ביגוד ביגוד!! אנו כישראלים רגילים למזג אוויר נעים בו אין כמעט אף פעם הפתעות .. במקומות רבים בעולם אין המצב כך.. לדוגמה כפי שמעיד מור בקטע הוידאו המצורף מטה, לפני שיצאו הוא וחבריו לטרק האנאפורנה בו נהרגו עקב מזג האוויר עשרות תרמילאים מכל רחבי העולם ובניהם ארבעה מישראל הרי שמזג האויר בעונה זו הוא בדרך כלל שמשי ונעים. לכן אנו ממליצים כי תמיד, לפני יציאה לטרק, במיוחד בכזה המגיע לגבהים, דאגו לשים בתיק ביגוד ההולם לקור קיצוני (להרחבה ראו ב "רשימת ציוד לטיול הגדול")
בנוסף, מומלץ לבדוק את תחזית מזג האוויר הצפויה. פעמים רבות כאשר נפצעו תרמילאים הם לא היו מודעים לתחזית מזג האוויר הצפויה שהייתה ידועה למקומיים . בטיול הגדול שלכם הרבה פעמים המקומיים יידעו טוב מאוד להכווין אתכם מה נכון או לא נכון מבחינת מועד הטיול. בכל מקרה כפי שנרשם בסעיף 1 ולא בכדי, אל תסמכו עליהם בלבד וקחו איתכם ביגוד למזג אויר קיצוני.
לעולם אל תטיילו לבד, נשמע טיפ מוזר אבל תתפלאו לגלות שמבחינת חיליק זהו הטיפ החשוב ביותר(!) במקרים רבים מדי כאשר נמצא תרמילאי ישראלי שנהרג במהלך הטיול זה היה בדיוק בשלב בו טייל לבד, גם אם רבתם עם החבר באמצע הטרק, היו מספיק בוגרים לשמור על קשר עין ולסיים את הטרק יחד
בנוסף, תמיד יידעו קרוב משפחה או חבר ביציאה לטרק , מיקומו ומועד סיומו הצפוי. כך שגם אם חלילה נקלעתם לצרה מישהו יידע לשים לב שמשהו חריג.
מומלץ מאוד לקחת טלפון לווייני לטיול, אם יצאתם בלי, יש מקומות שניתן להשכיר לפני הטרק. בהרבה מקרים טיפ זה הציל ממש את הקבוצה שנקלעה לצרה.
6. במקרה של מחלת גבהים. עצם המודעות יכולה להציל את חייכם! בסעיף בטיחות חשוב זה .במקום לכתוב בעצמנו , הבאנו לכם את דבריה של המומחית מספר אחת בארץ לתחום זה דר' דליה נבות שכתבה במיוחד עבור הבלוג שלנו את הדברים הבאים : "מחלת הגבהים נגרמת כאשר אנו מגיעים לגובה רב מדי בזמן קצר. מה שגורם למחלה הוא כמות חמצן מעטה באוויר אותו אנו נושמים. במידה שלא הסתגלנו כראוי יסבלו איברים שונים בגופנו (למשל המוח והריאות) ויווצר נזק כתוצאה מחוסר חמצן. מה שעלול להוביל למחלות גובה ובמקרים מסוימים אף למוות.קחו לכם 5 טיפים חשובים:
א. המושג הכי חשוב שמדברים על מחלת גבהים: ההתאקלמות. תנו לגוף שלכם להסתגל לגובה כאשר אתם עולים לגובה של מעל 2500 מטר! ובעיקר בפעם הראשונה בחייכם או בפעם הראשונה בטיול.
איך עושים את זה?
השתדלו שלא לנחות או לנסוע מיד למקום גבוה אלא להגיע אליו בהדרגה.
ב. אם כבר הגעתם למקום גבוה, כלומר מעל 2500-3000 מטר הקפידו שלא לעלות מעל 300 עד. 500 מטר לערך בכל יממה. חשוב לתת לגוף אפשרות להתאים עצמו לתנאים החדשים, או כפי שקראנו לזה קודם: להתאקלם.
ג. הקפידו על שתיית מים מרובה! והמנעו ממאמצים פיזיים קשים כאשר אתם נוחתים במקום גבוה התייעצו עם הרופא בארץ, טרם הטיסה על כדורים שיוכלו לסייע, כפי שראיתם מהסיפור של דנה בסרטון, הקפידו לרכוש את התרופות הללו בארץ ולא במרפאות המקומיות.
ד. היו ערים לתופעות ולסימנים של מחלת גובה:
כאבי ראש, סחרחורות או אי-יציבות,
בחילות, חולשה ולפעמים גם קוצר נשימה חריג או בלבול ואף הזיות שיכולים להופיע ביחד או בנפרד. במידה וסימנים אלו מופיעים, שתו מים, קחו כדור נגד כאב ראש ואל תמשיכו לעלות.
אם אין הטבה יש לרדת לגובה נמוך יותר (ב500 מ' לפחות) ובמקרה הצורך לדאוג לפינוי ולפנות לטיפול רפואי. אנו היו ערים למקרים אלו גם בקרב חבריכם לטיול. במחלת הגבהים עצם המודעות וההבנה מצילים חיים ממש.
במדינות מסוימות לא יהססו לעשות דברים קיצוניים אם נסרב או ננסה להתחכם במהלך שוד. חשוב להבין זאת (במקסיקו לבדה לדוגמה נרצחים מדי שנה קרוב ל40,00 בני אדם) הטיפים שריכזנו עבורכם עלו ממטיילים רבים שנשדדו, בעיקר תוך נסיעה במונית כפי שגם קרה לדן בסרטון שהכנו עבורכם ומצורף מטה:
7. אל תעלו על מונית לבד, אם כבר עליתם, מומלץ על מוניות בהן ניתן לדרג את הנהג (UBER וכו') ושם בחרו בנהג עם דירוג גבוה שביצע כבר נסיעות רבות.
8. אם כבר עשיתם זאת ועליתם על מונית לבד, אל תעלו למונית שישנו עוד נוסע פרט לנהג. והיזהרו במיוחד במקרה של צירוף נוסע נוסף לנסיעה (כפי שקרה לדן בסרטון)
9. אם כבר נקלעתם לאירוע שוד, אל תריבו עם השודדים!!! כפי שכבר אמרנו ערך חיי האדם במדינות מסוימות הינו נמוך במיוחד והם לא יהססו לפגוע בכם רק כי ניסיתם להתחכם. צפו בדן, שחווה שוד אלים בטיול הגדול, מספר על החוויה והלקחים שלו מהאירוע:
10. אם החלטתם ללכת לחוויה אקסטרימית כגון אומגה , באנג'י, ראפטינג וכו'. לימדו על ההיסטוריה של החברה המפעילה ועל ההיסטוריה של המקום. עדיף דרך תרמילאים ישראלים ומהתקופה האחרונה.
ולסיום, והכי חשוב.. שימרו היגיון בריא ועופו על הטיול שלכםםםם!!!!!!!!!